Vyhledávání

Kontakt

Institut PaD
Ostravská 3069
272 01 Kladno

777-642-817

institutPrava@seznam.cz

NP: Lekce z amerického radaru – evropská federace

13.02.2009 01:01

VÍT PROCHÁZKA// Radarová sága se chýlí k závěru. Neustále vyzdvihovaná vůle Američanů ztotožnit protiraketovou obranu evropského prostoru se spojenectvím s Čechy se vytrácí s řemeslnou zdatností do říše neurčita.
Ještě pár let uslyšíme zvěsti, že rozhovory o osídlení brdských lesních samot pokračují a že se snad jen domýšlejí všemožné alternativy. Kdo má dostatek selského rozumu na to, aby porozuměl diplomatickým stanoviskům mezi řádky, dozná konec nadějí (či obav) vkládaných do zbudování radarové stanice.

.....

Hlavní lekci ovšem utržila Evropa. Spoléhat na laskavá gesta z opačného břehu Atlantiku, a přitom konejšit probouzejícího se ruského medvěda je osvědčený studenoválečný recept, který ale s pádem železné opony vyčerpal své možnosti. Od té doby získali evropští občané spoustu indicií, díky nimž mohou zvolit odpovídající řešení. Americké váhání s radarem, Putinovy mrazivé hrátky s plynem a jiné eskapády svědčí o tom, že nepostará-li se o Evropu žádná z velmocí stávajících, musí se sama Evropa velmocí stát. Hodina evropské federace uhodila!

celý text na: https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-lekce-z-americkeho-radaru-evropska-federace-pci-/p_politika.asp?c=A090212_203422_p_politika_wag