Vyhledávání

Kontakt

Institut PaD
Ostravská 3069
272 01 Kladno

777-642-817

institutPrava@seznam.cz

MFD: Čeká nás pestrá a ostrá kampaň

01.03.2010 22:25

Poslední průzkumy několika agentur potvrdily, že dochází ke značnému pohybu v preferencích politických stran. Novou kometou na politické scéně se stává strana Věci veřejné s tváří předsedy Radka Johna. Je jen na nás, zda si zvolíme politiky, kteří nás povedou z krize, nebo k Rize.

Blahodárnost konkurence je mimo jakoukoli pochybnost. Politická scéna působí odpudivě a její výkon je tristní. Ale nahrazení hlavních hráčů je z mnoha důvodů vyloučeno. Soutěž se vede v pásmu středových stran.

Volební kampaň získala nový impulz. Pokračuje oslabování ODS, kolísání TOP 09 kolem deseti procent a zelených s lidovci těsně pod pět procent, za hranicí politické smrti. První průzkum přiznal pět procent zemanovcům ze Strany práv občanů (SPO).

Noví hráči nastupují vedle souboje oranžových a modrých titánů, spokojené poziční hry komunistů i TOP 09 a soucit vyvolávající snahy zelených a lidovců zachránit se. Je brzy odhadnout, jaká je pravděpodobnost jejich úspěchu. Jak moc se chytnou u veřejnosti, je stále otevřené. Český volič je velmi konzervativní a pro mnohamiliardové zájmy napojené na hlavní strany je každá změna ohrožením.

Zajímavé jsou reakce médií a následný odraz v podpoře veřejnosti. Česká televize a některé pravicové deníky medializují Miloše Zemana s cílem oslabit Paroubkovy oranžové, přesto je podpora SPO (zemanovců) v průzkumech zatím za očekáváním. Naopak ostentativní ignorování médii, prokládané drby JPP (jedna paní povídala) o financování Věcí veřejných, nezabránilo nárůstu podpory „véčkařů“ přes klíčovou hranici pět procent.

Je zřejmé, že nové prvky ve hře ji značně pozmění. Síla podpory pro topiky, véčkaře a nově i zemanovce jde především na vrub historicky největšímu útlumu ODS od rozkolu na začátku roku 1998. Nástup Věcí veřejných i zemanovců již vyvolal hysterické reakce ČSSD.

Zelené zatím neposílila taktická výměna krajských lídrů a lidovce ostrý útok na pražského primátora.

TOP 09 se čím dál více okoukávají každým dnem a dnes už nejsou jedinou reálnou alternativou. Jisté tedy zůstává, že se máme na co těšit, tak ostrá a pestrá kampaň, která se rozbíhá, zde již dlouho nebyla. Místo nadávání na politiky si můžeme dovolit radost z existence otevřené soutěže.