Vyhledávání

Kontakt

Institut PaD
Ostravská 3069
272 01 Kladno

777-642-817

institutPrava@seznam.cz

HN: Bez velké koalice to zkraje nepůjde

11.01.2010 00:15

HN: https://hn.ihned.cz/c1-39803480-milan-j-hamersky-bez-velke-koalice-to-zkraje-nepujde
 

Supervolební rok 2010 zásadně pozmění politickou mapu na příští roky, které musí být ve znamení zásadních reforem. Nejde jen o změny neudržitelných ekonomických trendů, o nichž píše Miroslav Zámečník (Na prahu roku 2010: Dejme si kuráž a naději, HN 8. ledna). Řešení korupce, drahé státní správy, malých výdajů na vědu a vzdělání, nutné změny daní, neefektivního zdravotnictví a především důchodová reforma jsou samozřejmě nutné. A Miroslav Zámečník nabízí analýzy i dílčí recepty. Může si dovolit nepolitický, expertní názor a připomínku děsivé reality: Žijeme nad poměry s možností zhroucení do pár let! Říká co, ale ne kdo a jak.

Ekonomika není základnou a vše ostatní nadstavbou. Změnám v hospodaření musí předcházet změny v politice. Dosavadní krotké návrhy politiků nabízí místo otočení trendů jejich zmírnění. Příkladem beznaděje je rozdíl mezi návrhem deficitu státního rozpočtu z vládní dílny a jeho schválené navýšení. Rady expertů nám nebudou nic platné, když s nimi politická reprezentace neumí naložit.

Potřebujeme zásadní změnu struktury politických institucí a nové vybalancování jejich jednotlivých složek. Nekonstruktivní svržení vlády uprostřed našeho předsednictví bolestivě ukázalo, kam až došla neschopnost našich dvou hlavních stran na elementární politické shodě. Skleróza prostupuje celým politickým systémem a ochromuje jej s následným posilováním paralelních korupčních struktur.

Od roku 1996 máme slabé vlády, vyčerpal se i nestabilní model koaličních vlád státostran ČSSD a ODS s menšími stranami. Krátkodobě nutné řešení je velká koalice. Dlouhodobé řešení vyžaduje zásadní ústavní změny. Potřebujeme většinový způsob volby do Poslanecké sněmovny, přímou volbu starostů a hejtmanů, změny vztahů mezi vládou, prezidentem, a úpravu vztahů mezi komorami parlamentu. Volební období je účelné prodloužit na pět let a úplně zrušit imunitu poslanců a senátorů. Funkce senátora by pak měla být čestná (neplacená).

Rozumné jsou návrhy ústavního zákona o dlouhodobě vyrovnaném hospodaření státu s finančními postihy ministrů a poslanců za porušení. Dramaticky je třeba zpomalit legislativní proces, například zakázat novelizaci zákonů častěji než za dva roky.

Státní správu je nutné zefektivnit snížením počtu ministerstev ze 14 na 8. Je vhodné spojit ministerstva životního prostředí a zemědělství, sociálních věcí a zdravotnictví; spojit ekonomické resorty, dopravu, průmysl a místní rozvoj, originální by bylo spojení ministerstev obrany a zahraničí. Není potřeba Zámečníkem zmiňovaných auditů, stačí jako na Novém Zélandě přidělit ministrům o třetinu méně na provoz a platy úředníků a nechat na nich, jak to vyřeší.

Ve svém prvním prezidentském projevu nám Václav Havel oznámil, že naše země nevzkvétá. I dnes máme značné ekonomické problémy a řítíme se do zdi. Nutné ekonomické změny nelze učinit bez zásadní změny politiky provedené společnou rukou odpovědných částí ODS a ČSSD.

 Milan J. Hamerský
Autor je ředitelem Institutu práva a demokracie